Prvi dan, subotu, proveli smo u samom parku, razgledavajući dojmljivu snagu vode, sedrene slapove, brzace i virove rijeke Krke. Posjetili smo etno zbirku, mlinove, koš za pranje robe, stupu, tkalački stan… Dio sudionika posjetio je i otočić Visovac i samostan koji se tamo nalazi, razgledavši crkvu i muzej. Vrući dan mnogi su iskoristili za kupanje pod slapovima, što je poseban čar ovog nacionalnog parka.
Predvečer smo napustili nacionalni park brodom koji nas je odvezao do mjesta Skradina, gdje smo se smjestili na noćenje u osnovnu školu. Skradin je smješten na desnoj obali rijeke Krke i u cjelini je zaštićen kao kulturni spomenik.
Drugi dan, u nedjelju, za zainteresirane sudionike održana je kateheza u kojoj smo se pokušali bolje upoznati uspoređujući se s osobinama nekih biljaka koje se spominju u Bibliji, te, razmišljajući o konkretnim primjerima, pokušali potaknuti jedni druge na očiglednije svjedočenje vjere u svakodnevnom životu. U 11 sati sudjelovali smo na euharistijskom slavlju s narodom u župnoj crkvi u Skradinu, na misi koju je predvodio župnik don Frane.
S profesorom koji već godinama vodi arheološka ispitivana u okolici Skradina posjetili smo dva muzeja s pronađenim predmetima i obišli starohrvatski lokalitet Bribirsku glavicu, sve to povezujući s geslom ovoga pohoda „I potekoše kao rijeka…“ uzetim iz Legendi o Hrvatima.
S obzirom da su ovo ‘dani ponosa i slave’ za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, svi navijači su zajednički uživali u utakmici, a oni koje to ne zanima još jednom su se okupali na gradskoj plaži Skradina.
U Zagreb smo se vratili u večernjim satima.

Leave a Reply