Udruga Ekosspiritus i HPD Sv. Patrik iz Samobora održali su od 19. – 22. srpnja Ljetni kamp na Velebitu na kojem je sudjelovalo 28 ljudi. Odlučivši se još jednom za aktivan odmor koji čini čuda duši i tijelu zaboravili smo na jedan tjedan užurbanost i udobnost svakodnevice, uobičajene probleme, predvidljive ljude i događaje i odvažili se na nešto novo i drugačije. Biti na planini znači biti poseban i učiti na drugačiji način gledati svijet. Danas kad nas je tako teško iznenaditi to nam je potrebnije nego ikada. Zaključili smo: nigdje zore nisu takve kao na Velikom Lomu gdje je bio naš kamp, nema dana, a da se ne otkrije nešto novo i drugačije na Hajdučkim i Rožanskim kukovima, Vučjaku i Zavižanu gdje smo planinarili, ne postoji ugodnija noć od one uz logorsku vatru uz otvoreno ognjište.

Svaki dan, uz planinarenje, naš susret je imao i duhovne sadržaje, u čemu nas je vodio vjeroučitelj Radovan Librić, koji je s Tomislavom Martinellijem bio voditelj kampa. Svojim euharistijama obogatio nas je salezijanac don Pejo Orkić s kojim smo misom u Rosijevoj kolibi na Premužićevoj stazi proslavili deset godina njegova misništva. Katedrala od kamena i cvijeća što je čini Velebit činila nam se prikladna da takav svećenik koji nas je sve oduševio obilježi svoju važnu obljetnicu.
Na 1200 metara, na samoj granici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, nema govora o zatvorenosti. Zajedno oko stola, potpora jedni drugima na usponu i stijeni, u smijehu, a u ponekim posebnim trenucima čak i u suzi koju su priznali i najveći muškarci, planina nam je otvorila vidike. Na sve moguće načina ne koji se to uopće može desiti. Usudimo se sanjati velike snove. Sudionici će u ovom tekstu pronaći još mnoge skrivene ljepote, koje se ne mogu staviti na papir, ostalima možemo samo reći: pridružite nam se dogodine!