1. – 3. svibnja 2009. stotinjak sudionika obišlo je otoke Vis i Biševo, dodajući tako projektu “Lijepa li si…” još jedno zanimljivo odredište.  Susret je započeo u župnoj crkvi u Kaštel Lukšiću jutarnjom molitvom i pjesmom. U popodnevnim smo satima, nakon duge i opuštajuće vožnje trajektom iz Splita, stigli na Vis pa smo potom upoznali bogatu povijest otoka, tradiciju, sakralne objekte, prirodne ljepote, otkrivajući ambijent otoka kojeg je Svjetska zaklada za prirodu WWF 2003. godine proglasila jednim od posljednjih rajskih otoka na Mediteranu. Nakon razgledavanja Gradskog muzeja Visa i kupanja na Stinivi, jednoj od najljepših viških plaža, krenuli smo prema Komiži. U večernjim smo se satima smjestili u prostorije osnovne škole, a potom zapjevali na rivi. Pjesma je oduševila mjesnog župnika don Šimu, koji se i ne sjeća takvog susreta mladih u njegovoj župi. Doprinijeli su tome i članovi zagrebačke klape Furešti, koja djeluje u Udruzi Marjan.
U subotu smo posjetili otok Biševo i Modru špilju, koja plijeni ljepotom, ostavljajući sve bez daha svojom igrom boja kakve se rijetko gdje mogu vidjeti. U komiškoj crkvi Gospe Gusarice sudjelovali smo u katehetskom susretu kojeg je oblikovao vjeroučitelj Radovan Librić. Sudionici su na temu gesla “Ljubav je tvoja preobilna za ove naše glinene posude” razmišljali o krhkim glinenim posudama svoga tijela. Pritom je svatko trebao obojiti i kršćanskim simbolom urediti malu amforu, dar za uspomenu na putovanje. Večernjem su se misnom slavlju pridružili i neki domaći mladići, svjedočeći da bi ovakvih susreta trebalo više, jer su otoci izolirani i bez sadržaja ovakve vrste. Euharistiju je predvodio svećenik koji je putovao s nama, vlč. Milan Kerš, župnik u Zrinskom Topolovcu.
Na povratku za Zagreb i Samobor, zastali smo i u Splitu. Kod dominikanaca smo sudjelovali u nedjeljnoj sv. misi koju je predvodio Jozo Ćirko.

Leave a Reply