U ponedjeljak, 20. prosinca 2010. godine u Nadbiskupskom dvoru održano je tradicionalno božićno čestitanje kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom, za voditelje ili predstavnike crkvenih pokreta udruga i zajednica.

Pred četrdesetak predstavnika udruga, kratkim uvodnim govorom obratio se biskupski vikar za laike, dr. Tomislav Markić, te je kasnije prepustio riječ kardinalu Bozaniću. U svom govoru kardinal je podsjetio kako predstojeći blagdani Božića za nas kršćane znače okupljanje – prvenstveno u našim obiteljima, a zatim i u našim zajednicama, u našim župama i u našoj domovini i izvan nje – okupljanje u radosnom iščekivanju rođenja Kristova. Okupljanje slično onom u Betlehemu kad su se oko novorođenog Kralja, uz Mariju i Josipa, okupili anđeli, pastiri, mudraci…
Kardinal je istaknuo kako na predstojeći pastirski pohod Svetog Oca pape Benedikta XVI. treba gledati kao na izrazitu milost, jer je Sveti Otac izabrao upravo Hrvatsku kao jednu od ukupno tri papinske destinacije u 2011. godini. Uz moto „Zajedno u Kristu“ ponovno je naglasak stavio na zajedništvo, i to ne obično, već „u Kristu“. Sve prisutne predstavnike crkvenih pokreta i udruga, nazvavši ih „apostolima vjere“, zamolio je da afirmiraju svoje članove da, osim u molitvi, i na druge načine podrže dolazak Svetog Oca uz maksimalan odaziv svih mladih na molitveno bdijenje na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, 4. lipnja 2011. godine, te naravno, dan kasnije, na zagrebačkom hipodromu na svečano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

_darUpravo je iz tog razloga ove godine Udrugu Ekosspiritus predstavljala obitelj Ivir: Franka, Luka, Tomo, Silvija i Tomislav (predsjednik udruge). Nakon čestitke, kardinal je zamolio predstavnike da ukratko predstave svoje udruge. Mnogobrojne predstavnike katoličkih udruga i pokreta podsjetili smo da naša Udruga broji nekoliko stotina članova u nekoliko razina članstva, da djeluje na gotovo čitavom području naše domovine, podsjetili smo ih na naš najpoznatiji projekt PKP, na to da na obroncima Samoborskog gorja, na Cerini, gradimo planinarski dom i duhovni centar… Tom smo prilikom, uz čestitke za predstojeće božićne blagdane i novu godinu, nadbiskupu uručili prigodni poklon paket sa samoborskim delicijama i keramičku pločicu sa stiliziranim Cerinskim virom, rad Silvije Ivir, što će uskoro postati tradicionalni suvenir na Cerini.

 

Na poleđini smo ispisali sljedeći tekst:

CERINSKI VIR (Samoborsko gorje)
Pod vrhom Podjelak, a odmah ispod
sela Veliki Lipovec s jedne strane i
Cerine s druge strane, teče potok Javorec
koji se s visine ruši preko kamenih kotli i
kasnije preko sedre u dubinu od desetak
metara i tvori jedan od najljepših slapova
u Samoborskom gorju.
U kotlima su se nekad kupala djeca, u
potoku hvatala rakove i ribe. Danas tu
dolaze izletnici i planinari koji markiranim
putem nastavljaju za Japetić ili Gostinjac
sv. Bernarda.
Slap, Cerinski vir, kako ga starosjedioci
nazivaju, posebno je lijep u proljeće i kasnu
jesen kad obiluje vodom ili zimi kad je
zaleđen pa u igri sunca i leda sjaji svim bojama.
U blizini Vira je Planinarski dom sv. Patrika u
starom kamenom objektu udruge Ekosspiritus.
Ručni rad | Silvija Ivir | Samobor

Ovakvi susreti su prilika za afirmiranje naše Udruge i našeg djelovanja, osim pred predstavnicima drugih katoličkih pokreta, udruga i zajednica, i pred kardinalom i njegovim najbližim suradnicima – osvještavajući naše djelovanje i naš doprinos u širenju vjere i svega pozitivnog prvenstveno među mladima čitave domovine Hrvatske.