Usponom na vrh Risnjaka završen je u nedjelju 16. rujna projekt udruge Ekosspiritus pod nazivom “Nacionalni parkovi”. Uz projekt “Lijepa li si”…, ovaj je projekt proteklih godina bio jedan od najposjećenijih – u obilazak nacionalnih parkova nerijetko su kretala i po dva autobusa putnika. Jedini član koji je prošao sve Nacionalne parkove u organizaciji našeg Društva je Mladen Strčić iz Samobora, dok je veći broj članova tijekom proteklih osam godina posjetio sedam nacionalnih parkova.
U prirodnim ljepotama naše Domovine uživalo je i razgledalo ih je oko 600 članova i prijatelja Zajednice. Više od razgledavanja i posjeta svima su u sjećanju ostala lijepa druženja koja su rezultirala nekim novim prijateljstvima, simpatijama i ljubavima.
Nacionalni park Risnjak članovima su predstavili vodiči Velimir i Vlatko. Oni su i pripremili izlet, a izabrali su uspon preko Vilja i “Medvjeđih vrata” do Schlosserovog doma gdje su se članovi okrijepili, družili, te zajedno uspeli na vrh Velikog Risnjaka (1528 m). Vrijeme je bio lijepo, na trenutke vjetrovito, s lijepim pogledima na Kvarner i Gorski kotar. Nezaobilazni su bili zajedničko fotografiranje, utiskivanje žiga te pjesma i molitva.
Članovi su posjetili Risnjak upravo u tjednu kada Dom slavi svoju 80. obljetnicu pa je ovaj izlet dobio još veći značaj.
S Risnjaka su se članovi u višesatnom hodu spustili do Crnoga Luga gdje su se prije polaska zasladili poznatom štrudlom od brusnice.
Za tako lijepe trenutke članovi su zahvalili Bogu u euharistiji koju su slavili na povratku u župi svetog Nikole u Jastrebarskom i tako završili izlet i projekt.