Bratovština svetog Jakova apostola održala je svoju osnivačku skupštinu u nedjelju 29. studenog na Cerini, u kućnoj kapeli svetog Izidora Seljaka. Skupštini je prethodila sveta misa koju je predslavio vlč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, drag prijatelj zajednice Ekosspiritus, u kojoj će nova bratovština djelovati kao šesta sekcija.

Na osnivačkoj skupštini predstavljeni su inicijativni odbor, statut i pravilnici neophodni za početak rada novoga bratstva te ciljevi i smjer budućih aktivnosti novoosnovane bratovštine. Za prvog je predsjednika na pet godina izabran Ante Blažević iz Celina, a članovi Velikog vijeća su Karlo Bedić, Vedran Pražen, Brižit Jagarinec, Vlado Kenda, Marko Ščrbec i Radovan Librić. Svi ostali postali su redoviti ili podupirajući članovi Bratovštine sv. Jakova apostola.

Jedan od osnovnih ciljeva bratovštine bit će čašćenje svetog Jakova i pomaganje svima onima koji se spremaju na svečev grob u poznato svetište Santiago de Compostela u Španjolskoj. Naime, inicijatori osnivanja ove bratovštine prošli su pješice ili na biciklu glasoviti Camino, hodočasnički put koji traje više od mjesec dana. Njegova je popularnost porasla otkad mu je Vijeće Europe 1987. godine dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”, a UNESCO je 1993. g. španjolski i francuski dio puta za Santiago proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

Taj su put 2011. godine prošla i dva Samoborca, Vlado Kenda i Radovan Librić, a otad su poduzeli i niz aktivnosti za njegovo populariziranje. Kruna svega je osnivanje bratovštine i gradnja pila svetog Jakova na Vrhovčaku. Na lokalnoj razini bratstvo će se uključiti u liturgijski život župa samoborskog kraja te će popularizirati višednevna hodočašća, toliko prihvaćena u životu modernog čovjeka danas.

Bratovština je svojim osnivanjem preuzela i brigu za Noćni križni put koji je svoj hod započeo prošle korizme, a organizirat će se svake godine u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak u suradnji s drugim samoborskim bratovštinama.

Samobor ima najveći broj bratovština od svih gradova u sjevernoj Hrvatskoj, novoosnovanih ili obnovljenih nakon dugogodišnjeg komunističkog zatiranja svih vjerskih društava. Bratovštine su danas čuvarice vrijednih sakralnih objekata, promotori pučkih proštenja te inicijatori čuvanja kršćanskih korijena i vrijednosti svetaca u čijem su imenu sabrane.

Poželimo Bratovštini svetog Jakova apostola ostvarivanje zadanih ciljeva, bratsku slogu, nasljedovanje sveca koji je bio Isusov učenik, dobrih hodočašća te bratimskog zajedništva.

Gordana Ivir