Članovi udruge Ekosspiritus na proslavi 330.obljetnice proglašenja sv.Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Središnjom proslavom u Karlovcu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, Republika Hrvatska je u subotu, 10. lipnja 2017. godine, obilježila 330. obljetnicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda, 30. godina uzdignuća crkve svetog Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa te prvo hodočašće hrvatskih branitelja svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske.
Među tisućama hodočasnika bilo je i tridesetak članova udruge Ekosspiritus. Organizirano su pristigli članovi Društva svetog Izidora Seljaka i članovi Obiteljske zajednice Ekosspiritus. Prvi su se u Karlovcu zadržali kraće a drugi su noćili u okolici i uživali na jednoj od najljepših rijeka.
Dio članova Društva svetog Izidora bio je obučen u svoje narodne nošnje župe Samobor i bili su jednina skupina u narodnim nošnjama.
Obiteljska zajednica Ekosspiritusa okupila se u subotu u svetištu Svetog Josipa, gdje je sa ostalim hodočasnicima proslavila330. obljetnicu izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske. Najmlađi Lovro od 6 mjeseci dobro je podnio vrućinu, jer je povjetarac sa laganim oblacima lagano rashlađivao hodočasnike na na misi na otvorenom. Ostaloj djeci se gušća hladovina prema starom gradu Dubovcu više dopala, pa su bili sretni kad su nakon mise nastavili uzbrdo do vidikovca i muzeja staroga grada. Nakon obilaska karte su nam vrijedile i za gradski muzej u Karlovcu, a osvježenje se našlo uz rijeku Koranu, gdje se tražio sladoled više obzirom na vrućinu i što se kupanje predvidjelo tek narednog dana.
U smiraj subote uputili smo se do Svetica i patera Glogovića koji nam je ponudio osvježenje ispod stabala trešanja, a djeca su bila oduševljena na granama punim roda crvenih plodova.
Nakon šetnje po demografski opustošenom selu  pater Glogović nas je upoznao sa djelovanjem udruge Betlehem, podjelio nam je krunice i naučio nas moliti Bijelu krunicu za nevinu dječicu, pa smo molili za tri male bebice za čije očuvanje života se ovih dana pater zalaže.
U nedjelju smo predvodili pjesmu i molitvu na župnoj misi i krštenju novoga župnog člana, a popodne smo uživali na slapovima čiste i prekrasne Mrežnice i u dobrom i veselom društvu dočekali kraj dana i poželjeli opet se što skorije vrijeme.
Zahvaljujemo organizatorima na savršeno organiziranom slavlju.