Izlet u nepoznato 2018.

Tradiciju izleta u nepoznato nastavilo je Hrvatsko planinarsko društvo sv. Patrika i ove godine, a koliko članovi i prijatelji vole taj izlet pokazuje podatak da se je opet tražilo mjesto više u autobusu.

U subotu 22. rujna uputili su se članovi i prijatelji Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika prema Gorskom kotaru, Mrkoplju i Samarskim stijenama te planinarskom skloništu koje je po svojoj slikovitosti jedno od najorginalnijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. Ratkovo sklonište je drvena brvnara smještena u polušpilju ispod okomite stijene Šerpas koja je nadvisuje kao prirodni krov. Brigu o njemu vodi PDS Velebit iz Zagreba, a nazvao ga je po svojem članu, alpinistu Ratku Čapeku, uzornom kršćanskom mladiću koji je poginuo u Alpama. Izgradili su ga njegovi prijatelji na početku pedesetih godina prošlog stoljeća i otad ga silnim trudom održavaju.

Unatoč najavi jako lošeg vremena na izlet su se odazvali svi prijavljeni osim vodiča Andrije koji je bio bolestan. Izlet je vodio Radovan te članove društva poveo preko Samarskih stijena do Ratkovog skloništa i natrag. Kiša je na mahove padala jako, a najčešće manje, samo da smoči nas i stazu. Uz veliki oprez svih sudionika sve je prošlo u najboljem redu. U skloništu su sudionici blagovali hranu iz svojih ruksaka poslušavši povijest samog skloništa u kojem je predstavljen i trud članova PDS Velebit prilikom njegove nedavne obnove.

Na povratku stali smo u Delnicama, još više se upoznali , popili piće, zasladili se kolačima i krenuli kući bogatiji za još jedno lijepo planinarsko iskustvo.

Već smo isplanirali izlet kojeg bi voljeli ostvariti, planinarenje Vihoraškim putem. Daj Bog zdravlja…