HPD sv. Patrik vas poziva na jednodnevni izlet na
SVETU GERU,
u nedjelju 26. siječnja 2020.

Sveta Gera (1.178 m/nm) je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadnog dijela Hrvatske. 1993. godine papa Ivan Pavao II molio je za mir u Hrvatskoj i BIH, ali i u cijelom svijetu zadnje nedjelje u siječnju. Zaslugom prof. Zlatka Šintića, dugogodišnjeg predsjednika ekološkog društva „Žumberak“ i vel. Mile Vranešića svake godine služi se u zadnjoj nedjelji siječnja sv. misa na Svetoj Geri u 12.00 sati.
Na vrhu se nalazi vojarna pod slovenskom vojskom, kao i TV toranj, te geodetska piramida na kojoj je žig hrvatske planinarske obilaznice.Ostaci crkve svete Jere, zaštićeni su i nalaze se u Sloveniji, a par metara dalje je kapela svetog Ilije u Hrvatskoj.
Sošice su malo selo sa manje od sto stanovnika. U mjestu su jedna do druge grkokatolička crkva svetih Petra i Pavla i rimokatolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.
PLAN IZLETA
6.00h polazak autobusa iz Samobora (autobusni kolodvor)
6.30h polazak autobusa iz Zagreba ( ulica Florijana Andrašeca kod Ciboninog tornja )
7.00h polazak autobusa iz Jaske s autobusne stanice u centru
12.00h misa u kapeli svetog Ilije
oko 17h povratak za Zagreb

VAŽNO: Ukoliko se ne napuni autobus (minimalno 30 putnika) putovati ćemo autima. Molimo Vas da kod prijave odmah napomenite imate li auto (tj. možete li voziti) ili trebate prijevoz.
HRANA: iz ruksaka ili na štandovima kod crkve. Budući da su zimski uvjeti, a nema planinarske kuće, postoje ljudi koji nude toplu hranu i piće za prisutne.
OPREMA: toplo se odjenuti (kapa, šal, rukavice), štapovi, ali i topli čaj, osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.
KONDICIJSKA ZAHTJEVNOST: K1 – LAGANO; < 5 h hoda,
u snježnim uvjetima zahtjevnije
TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: T1 – NEZAHTJEVNO
PRIJAVE: ekosspiritus@gmail.com ili kod Karmele 091 532 4282
UPLATA: 17. siječnja 2020. na druženju članova HPD-a sv. Patrika
VODIČI: Karmela Brkić 091 532 4282
Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.